Meepraten over dyslexie?

Gepubliceerd op 28-06-2017

Stoort het jou ook zou dat er van alles beweerd wordt over dyslexie en iedereen er verstand van lijkt te hebben, maar er weinig gepraat wordt met mensen met dyslexie?

Vorig jaar werd er in het programma RAMBAM nog beweerd dat je dyslexie kon faken. Eerder dit jaar kopte het AD: Dyslexie gevolg door slecht onderwijs. En nu worden er in diverse bladen artikelen gepubliceerd waarin dyslexie in twijfel wordt getrokken: Stempel dyslexie is vaak onnodig (onderwijsblad juni 2017), Dyslexie bestaat dat eigenlijk wel? (Onze taal juni 2017), Interview met Bosman en van der Leij (Balans Magazine mei 2017). Van der Leij: “Als een kind meer tijd nodig heef moet je het laten nablijven of naar lente- of zomerschool sturen.”

Weten deze mensen wel waar ze het over hebben?? Wil je jouw stem laten horen
Dan is dit jouw kans. Er lopen verschillende onderzoeken en projecten waarin dat kan!

Onderzoeken/ projecten:

UvA: Onderzoek naar de last die studenten ondervinden als gevolg van hun dyslexie.

 • Wat? tests en een vragenlijst die op afspraak wordt afgenomen.
 • Wanneer? Januari/februari 2018.
 • Aanmelden? L.Bazen@uva.nl

Tranzo, Tilburg University: Onderzoek naar het realiseren van waarden in het onderwijs.

 • Onderzoeker: Marzenka Rolak, o.a. docent leerroute dyslexie en dyslexieweten- schapper die wil bijdragen aan meer inzicht in en acceptatie van dyslexie.
 • Achtergrond: wat studenten met dyslexie met elkaar verbindt is doorzettings-vermogen en creatief probleemoplossend vermogen. Veel studenten zijn succesvol dankzij deze kwaliteiten, maar een deel lukt het ondanks deze talenten niet om hun waarden te realiseren. Wat maakt nu dat de ene student succesvol is en de ander in mindere mate? Welke factoren spelen hierin een rol?
 • Wat?  Focusgroep: in een groep van 6-12 studenten meepraten over het realiseren van voor jou belangrijke waarden in het onderwijs EN/OF Individueel diepte-interview om meer zicht te krijgen op het proces van omgaan met dyslexie in (stressvolle) situaties.
 • Wanneer? Focusgroepen september/oktober 2017, diepte-interviews oktober 2017-januari 2018.
 • Aanmelden? Tilburguniversity.dyslexie@gmail.com geef aan of je je aanmeldt voor de focusgroep of voor het interview, je studie en of je voltijd of deeltijd student bent.

 Stageproject Jana Hoogstraten: het vergroten van begrip over dyslexie

 • Achtergrond: Jana is student cultureel maatschappelijke vorming aan de Hogeschool Rotterdam en heeft zelf dyslexie. Zij wil graag het begrip van dyslexie vergroten, zowel bij mensen met dyslexie zelf als bij mensen zonder dyslexie.
 • Wat? Dyslexiecafé: terugkerende avonden waarin door jullie aangegeven thema’s met elkaar en eventueel met gastsprekers besproken worden. Tentoonstelling: Het verhaal van mensen met dyslexie in beeld. Studenten kunnen zelf iets maken waarmee ze aan het publiek kunnen duidelijk maken wat dyslexie is of wat dyslexie voor hun betekent.
 • Wanneer? Schooljaar 2017-2018, data staan nog niet vast.
 • Aanmelden? J.m.hoogstraten@hotmail.com

Terug naar het overzicht

Drs. Marzenka RolakHet Dyslexie Centrum Rotterdam is opgericht in 2008 door drs. Marzenka Rolak. Zij is orthopedagoog-generalist en is gespecialiseerd in leerproblemen in het algemeen en dyslexie in het bijzonder. Voordat ze haar eigen praktijk begon heeft ze... Lees verder...

Klachten
De medewerkers van Dyslexie Centrum Rotterdam zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO). Dat betekent dat wij werken volgens bepaalde afspraken die de beroepsgroep gemaakt heeft. Deze afspraken gaan over eerlijkheid, openheid en vertrouwen. Voor uitgebreide informatie zie http://www.nvo.nl/beroepscode/de_beroepscode_van_de_nvo.aspx

 

Waar mensen met elkaar werken, kunnen echter ook misverstanden ontstaan. Als u het met bepaalde zaken niet eens bent, of u bent ontevreden, laat het ons dan weten. Een rechtstreeks gesprek met de behandelende orthopedagoog is vaak de snelste weg tot een oplossing. Heeft dit niet het gewenste resultaat, dan kunt u contact opnemen met de NVO.

 

De Raad van Toezicht van het NVO behandelt uw klacht. Kijk op http://www.nvo.nl/beroepscode/reglement_klachtbehandeling.aspx of neem contact op met het secretariaat, elke werkdag bereikbaar op nummer 030 - 232 24 07.